Kuiperij
Amersfoort Koppelpoort Stadswandeling
Stadsmuur Kamperbuitenpoort
Spui Amersfoort
Zakelijke arrangementen in Amersfoort

Kuiperij Meester in de Hellestraat: uniek Amersfoorts erfgoed

Op een onverwachte plek in Amersfoort ligt een uniek stukje erfgoed verborgen:
de oude kuiperij van de familie Meester.

Marinus Meester was een van de laatste ambachtelijke kuipers van Nederland, die het handwerk nog van zijn vader had geleerd. Na het overlijden van Marinus in 2015 heeft erfgoedarchitect (en achterbuurman) Gijsbert van Hoogevest zich liefdevol over het pand ontfermd. Constructief herstel en het behoud en hergebruik van historisch materiaal stonden daarbij centraal.


Wie binnenkomt op het erf, stapt twee eeuwen terug in de tijd en ontdekt een stadsgezicht dat in Amersfoort op geen enkele andere plek bewaard is gebleven.
De oorsprong van het gebouw ligt in de zeventiende eeuw; in de eeuwen daarna hebben de diverse gebruikers allen op hun eigen manier sporen nagelaten in en om het pand. Zo zijn er zelfs nog twee 19e eeuwse armenhuisjes bewaard gebleven.

Binnen in de oude werkplaats is het alsof Marinus alleen even weg is gelopen om een boodschap te bezorgen - het volledige inventaris met al het gereedschap is bewaard gebleven, en zijn petten hangen nog aan de kapstok op hem te wachten.


Sinds januari 2019 is dit bijzondere monument via ons te bezoeken.

Rondleidingen

Kuiperij Meester (Hellestraat 7) is een prachtig, maar kwetsbaar monument. 

Daarom is het pand alleen onder leiding van een gids te bezoeken.

Tijdens een rondleiding worden de gasten ontvangen in de voormalige woonkamer van de familie Meester. Deze is ingericht als een mini museum, met oude foto's, gereedschappen en correspondentie uit de kuiperij. De gids vertelt over de historie van het pand en de familie en neemt de gasten mee voor een rondgang over het erf. Daarbij wordt ook een kijkje genomen in de armenhuisjes. De tour eindigt met een bezoek aan de werkplaatsen, waar sinds 1905 drie generaties Meester als kuipers actief zijn geweest. De gids legt daarbij ook uit hoe een houten kuip eigenlijk gemaakt werd en waar het bewaard gebleven gereedschap voor diende. 


Bezoeken van de Kuiperij

Voor het bezoeken van de kuiperij zijn er twee verschillende mogelijkheden:


Groepsbezoek

Met een eigen groep (5 tot 8 personen, maximaal 4 huishoudens); groepen van 9 tot 16 personen worden gesplitst. 


Op inschrijving 

Idividuele bezoekers kunnen aansluiten bij een van de rondleidingen op inschrijving.

Groepsbezoek

Voor groepen van 5 tot 16 personen maken we in overleg een afspraak om de Kuiperij te bezoeken. Dit kan in principe 7 dagen per week, tussen 9 en 21 uur. 
Groepen vanaf 8 personen worden gesplitst en rouleren.


Los bezoek aan de Kuiperij 

Alleen de kuiperij bezoeken? Dat kan!

Voor 5-16 personen

• Ca. 60 minuten

• € 10 per persoon


Kuiperij met stadswandeling (5-16 pers)

• Ca. 1,5 tot 2 uur (afh. groepsgrootte)

• € 15,00 per persoon

• Incl. wandeling van een uur door de binnenstad van AmersfoortLet op: de Kuiperij is beperkt toegankelijk voor rolstoelen en rollators, en vrij stoffig.

Door het kleinschalige karakter van de locatie kunnen groepen niet gezamelijk in de werkplaatsen plaatsnemen, maar zal de gids de toelichting centraal geven, op het erf, waarna de werkplaats individueel bezichtigd wordt. 

Op inschrijving

Voor individuele bezoekers, die met minder dan 4 personen de kuiperij willen bezoeken, organiseren we rondleidingen op inschrijving.


Inschrijvingstour (diverse data)

• Ca. 60 minuten

• € 10 per persoon

Reacties van bezoekers: 


"Ik heb vroeger zo vaak nieuwsgierig met mijn neus tegen het raam gedrukt naar binnen staan kijken - ontzettend leuk om nu eens aan de andere kant van het glas  te zijn!""Nooit gedacht dat ik zoveel over het Kuipersvak zou willen weten! Prachtig pand en 'Meesterlijke' rondleiding - een aanrader, ook voor a-technische vrouwen."